TurkishEnglish
İSAVAM – 0850 308 31 93
TurkishEnglish
'Huzurlu bir aile için, evlilik öncesi muhtemel sorunlar veya evlilik sırasında yaşadığınız problemleriniz için, alanında uzman psikologlarımızdan danışmanlık hizmeti alabilirsiniz.'
Hemen Randevu Alın

Çift Terapisi

Çift Terapisi

Çift terapisi; çiftlerin birbirleriyle olan ilişkilerine ve bu ilişkinin davranışlarına etkisine, çiftlerin çözüm bulamadığı sorunlara, iletişim problemlerine, neyin iyi gitmediğine, ne yapılırsa değişimin gerçekleşeceğine odaklanır. Terapinin amaçları, her çifte göre bağlam bazında değişse de, çatışmaları azaltmak, çözüm becerilerini arttırmak, ilişki kalitesini düzenlemek ve yeniden yapılandırmaktır. Çift terapisine partnerlerin beraber katılması esastır ama ayrı görüşmeler de yapılarak bireylerin sorunu kendi gördükleri açılardan tanımlamaları da önemlidir. Terapist, bazı yöntemler ile beceriyi arttırarak ilişkilere farkındalık kazandırmaya çalışır.

İnsanlar, yolu birlikte yürüme isteği ile bir yol arkadaşı bulur. Yeşillikler içinden akan bir nehirde de engebeli bir dağ yolunda da bir arada olmaya çalışırlar. Bu noktada, yoldan çok yoldaş ile paylaşılanlar önemli olur. Paylaşım, olumsuz geri bildirimler üzerinden yapılıyorsa dünyanın en güzel yerinde en güzel şartlar içinde dahi olsalar çiftler keyif alamaz hale gelir. Sağlıklı iletişim kurulamadığında, partnerler birbirlerinden isteklerini ve beklentilerini dile getirmekte ve bunları duymakta zorluk çeker. Çift terapisi, bireylerin birbirlerini fark etmelerini sağlar. Yolculukta birbirlerini daha iyi tanıyan çiftler, bir olmayı öğrenmeleri gerektiği gibi partnerlerinin öznelliklerini de dikkate almalılardır. Var olan farklılıkların sebep olabileceği sorunlarla baş etme yollarını bulmak, çift terapisinin yararlarındandır. İlişkilerde cinsel problemler yaşanabilir, bu durumda öncelikli soruna odaklanılır ve cinsel terapi uygulanır. Çift terapisinde, hedefler ve gizli gündemler belirlenir. Haklı ya da haksız aranmaz, ortak bir yol bulma isteği vardır. Bireylerin kişiliklerindense, sorun oluşturan davranışlara ve ilişkinin dinamiğine odaklanılır. Çiftler, sorun çözme becerilerinin işlevsiz olduğunu fark edemezlerse, ilerleyemediklerinden şikayet ederler. Bu yüzden, işlevsel çözüm stratejileri geliştirilir.

Evli, evlilik sürecinde olan ve aralarında duygusal bir bağ bulunan bir kadın ve bir erkek çift terapisine gidebilir.

Çiftler birçok sebeple terapiye başvurabilir, bunlar;

-İletişim eksikliği
-Depresyon
-Öfke sorunları ve şiddet
-Akrabalık ilişkileri, kök aile sınır problemleri
-Aldatma ve sadakatsizlik
-Güven problemleri
-Uyum sorunları
-İlişkide iktidar çatışmaları
-Ayrılma ve boşanma
-Cinsel sorunlar
-Mesleki durumlar ve ekonomik zorluk

25 Haziran 2017
Merhaba!
Size nasıl yardımcı olabilirim?